Morsi spreekt rechters over crisis

Aangepast op

De Egyptische president Morsi praat vandaag met leden van de Hoge Raad over de crisis die is ontstaan nadat hij zichzelf meer macht had toebedeeld. Morsi vaardigde donderdag een decreet uit, waarna in het hele land gewelddadige protesten uitbraken.

Morsi zei gisteren dat het decreet een tijdelijke werking heeft en dat het niet bedoeld is om de macht te monopoliseren. De maatregel zou nodig zijn om de verantwoordelijken voor de misstanden onder de verdreven president Mubarak aan te kunnen pakken.

Volgens het decreet van Morsi kan geen enkele autoriteit een besluit van de president terugdraaien. Verder kunnen rechters het parlement niet meer ontbinden.

Staking

Door de onrust in het land daalden de aandelen op de beurs in Caïro met negen procent. Ook vandaag opende de beurs lager, zo'n vier procent. Een organisatie van rechters riep zijn beroepsgroep afgelopen weekend op tot een staking. De Hoge Raad steunde die oproep niet en verzocht rechters weer aan het werk te gaan. Voor morgen hebben zowel aanhangers als tegenstanders van Morsi grote protesten aangekondigd.