NOS NieuwsAangepast

Kickbokswereld gaat de ring in met slecht imago

De kickbokswereld staat te vaak op een negatieve manier in de schijnwerpers. Schietincidenten zoals die van twee weken geleden in Zijtaart of van vorig jaar mei in Hoorn bij kickboksgala's zorgen voor een slecht imago van de sport. Daarom komt een aantal prominenten uit het wereldje nu met een manifest waarin opgeroepen wordt de sport vrij van agressie en geweld te maken.

Het manifest is geschreven door Ibrahim Wijbenga, CDA-raadslid in Eindhoven en zelf kickbokser en groot fan van de sport. "Het is tijd voor een discussie over de rol van de kickbokssport in de samenleving", zo schrijft hij. "De kickbokssport is nooit het niveau ontstegen van groezelige clubjes en bondjes. We kunnen op deze manier niet doorgaan."

Structuur en controle

Het moet daarom helemaal anders, vindt Wijbenga. Organisatorisch moet de sport beter geregeld worden. Kickboksen is onder jongeren erg populair en ook op internationaal niveau doet Nederland goed mee, maar qua organisatie valt er nog flink wat te verbeteren. Daarom moet er een transparante structuur komen met clubs en bonden die makkelijker gecontroleerd kan worden.

En dan de drugs, alcohol en doping. Ook daar moet een eind aan komen, zegt Wijbenga. Elke bokser die wordt betrapt op het gebruik ervan, moet onmiddellijk uit de bond worden gezet. En heb je een crimineel verleden? Dan mag je niets met het bestuur van de sport te maken hebben. Daarbij komt dat de veelbesproken gala's vervangen moeten worden door toernooien. Respect en sportiviteit moeten hier het allerbelangrijkst worden.

Grote namen ontbreken

Het manifest van Wijbenga is vandaag onder meer te lezen in de Volkskrant. Maar of het manifest gedragen wordt door de hele kickbokswereld, is niet zo. Thom Harinck, coach en trainer van een aantal top-kickboksers, had er nog niet van gehoord. "Het is een schreeuw om aandacht", zegt Harinck. "Op zich is het een heel sympathiek initiatief, maar de grote namen uit de kickbokswereld ontbreken." Harinck pleit er juist voor om het kickboksen onder de 'gewone' boksbond te laten vallen. Wijbenga pleit juist voor een aparte kickboksbond.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl