NOS NieuwsAangepast

Sofinummers belanden tussen de confetti

De jaarlijkse parade van het Amerikaanse warenhuis Macy's in New York rondom Thanksgiving is altijd weer een heel gebeuren inclusief praalwagens, ballonnen en muziek. Nu lijkt het erop dat de confetti die dit jaar gebruikt is, gemaakt is van vertrouwelijke politiedocumenten.

De confetti werd tijdens de parade over het publiek uitgestrooid. Nu gebeurt het wel vaker dat hier gebruikt papier voor wordt versnipperd, maar in dit geval werden de papieren niet verticaal, maar horizontaal door de papierversnipperaar gehaald. Daardoor bleef de tekst op de papiersnippers gewoon leesbaar. De snippers kwamen uit dossiers van de Nassau County Police Department waarop gevoelige informatie zoals sofinummers en bankgegevens gewoon te lezen was.

Sofinummers

De fout werd ontdekt door student Ethen Finkelstein, die een papiersnipper op de jas van zijn vriendin zag belanden: "Het kwam terecht op haar schouder", vertelt Finkelstein tegen een lokaal televisie station, "en er stond 'SNN' op met daarbij een sofinummer." De twee bestudeerde de rest van de papiersnippers aandachtig, en zo zagen ze dat er nog veel meer informatie te lezen was.

"Er waren ook telefoonnummers, adressen, meer sofinummers en gegevens van nummerborden. Ook zagen we stukken van rapporten die door de politie waren geschreven." Bij het betreffende politiebureau zijn ze niet blij met de fout. De politie gaat de zaak onderzoeken. Macy zegt overigens niets te weten van de confetti en de informatie die daar blijkbaar op stond. Het warenhuis gebruikt alleen gekleurde confetti die daar speciaal voor is gemaakt, en niet uit gerecycled papier komt.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl