Bouterse sluit megacontracten

Aangepast op

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse regering heeft de afgelopen dagen een aantal grote contracten afgesloten met investeerders uit het buitenland. President Bouterse maakte dat gisteravond bekend tijdens de viering van de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag in de tweede stad van Suriname, Nieuw Nickerie.

De grootste contracten betreffen nieuwe overeenkomsten voor goudwinning door de Canadese multinationals Iamgold en Newmont. Een paar weken geleden beloofde Bouterse zijn volk al een 'gouden kerst'. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gaat het om miljarden Amerikaanse dollars.

Hulp van China

De andere contracten werden gisteren getekend door hoge Chinese diplomaten. China gaat Suriname helpen met de ontwikkeling van landbouw in het rijstdistrict Nickerie. Volgens Bouterse zal het ooit door Nederland opgezette Wageningen, een rijstproductie- en onderzoekscentrum, in ere worden hersteld.

Ook gaan de Chinezen een fabriek bouwen die betonplaten voor prefab-woningen gaat maken. Daarmee zal de woningnood, een van speerpunten van Bouterse, worden aangepakt. Volgens een medewerker van de president is de productiecapaciteit van de fabriek zo groot dat de prefab-delen binnen een paar jaar kunnen worden geƫxporteerd naar landen in de regio.

'Goede bestemming'

Bouterse zei na zijn toespraak dat zijn land nog veel te bieden heeft. "Het is een kwestie van inzicht. Wie er niet snel bij is, is de grootste verliezer."

Hij haalde ook een stuk uit The European Economist aan waarin Suriname "een goede bestemming voor buitenlandse investeerders" wordt genoemd.