NOS NieuwsAangepast

Simeon ten Holt (89) overleden

In een ziekenhuis in Alkmaar is de 89-jarige componist Simeon ten Holt overleden. Hij is vooral bekend van Canto Ostinato, dat hij in 1976 afrondde en dat uitgroeide tot een van de bekendste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek.

Ten Holt werd geboren in Bergen (Noord-Holland) en volgde tussen 1949 en 1954 muzieklessen in Parijs, waar hij leerde experimenteren met toonsoorten. Bij terugkeer in Nederland werd hij actief in het kunstleven en experimenteerde hij met elektronische muziek en muziektheater.

Klassieker

In de jaren 70 werkte Ten Holt jaren aan Canto Ostinato, een stuk voor meerdere piano's dat drie uur duurt. Hij vond het zelf een ommekeer in zijn oeuvre. Voorheen schreef hij naar eigen zeggen vooral formalistische werken, terwijl dit "een afspiegeling van zijn eigen innerlijk" was.

Canto Ostinato werd met zijn kenmerkende repeterende melodie een klassieker. Vorig jaar maakte de Nederlandse filmmaker Ramón Gieling een documentaire over de invloed die het werk op luisteraars heeft gehad.

Aflossen

"De melodielijnen, de hallucinerende akkoorden, de modulaties, de herhalingen", zei Gieling toen over Canto Ostinato. "De manier waarop het hoofdthema terugkomt: op vrijwel iedereen heeft het een bezwerend effect."

Ook andere werken van Ten Holt duurden uren. Bij uitvoeringen van zijn muziek losten de pianisten elkaar vaak af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl