NOS NieuwsAangepast

'Kans op betere relatie Suriname'

Door correspondent Harmen Boerboom

"De nieuwe Nederlandse regering biedt kansen op een verbetering van de relatie tussen Nederland en Suriname." Dat zegt Europarlementariër Ria Oomen (CDA) in een gesprek met de NOS.

Volgens Oomen kan de diplomatieke ervaring van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, PvdA'er Frans Timmermans, bijdragen aan het op gang brengen van een "positieve dialoog".

Oomen: "Er zit nu een nieuwe regering met een nieuwe minister met veel diplomatieke ervaring. Ik denk dat hij in staat is om de dialoog in een nieuwe richting te sturen waarbij het verleden niet vergeten wordt."

Verplaatsen

Oomen is op dit moment in Paramaribo als deelnemer van de halfjaarlijkse ACP-EU-conferentie die in Suriname wordt gehouden. De ACP is een organisatie van landen uit Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan.

Oomen is afgereisd ondanks de kritiek die zij eerder leverde op de locatie van de vergadering. Samen met haar VVD-collega Toine Manders probeerde ze de conferentie te verplaatsen naar een andere plek dan Suriname. Maar die poging mislukte.

'Gemiste kans'

Zaterdag werd er tijdens de vergadering felle kritiek geleverd op de pogingen om Suriname als vergaderplaats te mijden. "Natuurlijk trek ik me die kritiek aan," zegt Oomen. "Maar het bereikte compromis was dat president Bouterse niet zou spreken bij het EU-gedeelte van de vergadering, maar alleen bij het deel waar de 79 ACP-landen bijeen zijn. Daar heeft hij zich aan gehouden en daarom ben ik hierheen gekomen."

Dat haar collega Toine Manders besloot om niet te komen, noemt ze "een gemiste kans". "Je komt niet betrouwbaar over tegenover de aanwezigen hier als je een compromis bereikt dat de president niet spreekt voor de EU, en je komt dan toch niet opdagen. Bovendien mis je de kans om eens zelf in het land rond te kijken en met betrokkenen te spreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl