Congo onderhandelt met rebellen

Aangepast op

Congo onderhandelt toch met rebellenbeweging M23. Gisteren had de Congolese president Kabila al even kort gepraat met de leider van de rebellen.

Daarna zei de regering dat pas echt met de rebellen wordt onderhandeld als die zich hebben teruggetrokken uit Goma. Volgens het Amerikaanse persbureau AP wordt nu toch gepraat, onder leiding van de minister van Defensie van Uganda.

Militair ingrijpen

Volgens de leider van de rebellen is er nog geen beslissing genomen over terugtrekking uit Goma, maar is het wel "in overweging" genomen. De strijders namen de oostelijke stad Goma bijna een week geleden in. Daarna werd ook het stadje Sake veroverd. Het lukte het regeringsleger gisteren niet om Sake te heroveren.

De leiders van elf Afrikaanse landen riepen de strijders van M23 gisteren op hun oorlog te stoppen. Als ze dat niet doen, is de kans groot dat er militair wordt ingegrepen.

Muiterij

M23 bestaat uit gedeserteerde regeringsmilitairen, die onder meer klaagden over de slechte omstandigheden in het leger. Ruim een half jaar geleden begonnen ze een opstand in het Centraal-Afrikaanse land. Sinds de muiterij zijn tienduizenden burgers gevlucht voor het geweld. Volgens Unicef zijn honderden kinderen gescheiden van hun ouders.