Spanje wijst aanbod ETA af

Aangepast op

De Spaanse regering gaat niet in op het aanbod van de ETA om te praten over de voorwaarden voor ontmanteling van de Baskische afscheidingsbeweging.

"De enige verklaring die wij verwachten is die van onvoorwaardelijke ontbinding", zei minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz. "Zij weten dat wij nooit hebben onderhandeld en nooit zullen onderhandelen met een terroristische organisatie."

De ETA had in een verklaring in de Baskische media laten weten bereid te zijn te praten met de Franse en Spaanse regering over onder meer het inleveren van de wapens.

Wapens nooit ingeleverd

Een jaar geleden kondigde de organisatie het einde van de gewapende strijd aan, waarin de afgelopen 45 jaar zo'n 800 mensen zijn omgekomen. Maar de wapens zijn nooit ingeleverd.

Honderden ETA-leden zitten in gevangenissen verspreid over heel Spanje. De leiding van de beweging wil dat zij allemaal in cellen in Baskenland komen te zitten. Dit in ruil voor "een definitief einde aan het gewapende conflict", schrijft de ETA in de verklaring.