NOS NieuwsAangepast

'Geld van Grieken komt niet terug'

Nederland krijgt het geld dat is geleend aan Griekenland niet meer terug, denkt directeur Teulings van het Centraal Plan Bureau. Hij pleitte er in het tv-programma 'Buitenhof' voor om de schulden zo snel mogelijk kwijt te schelden.

Het kwijtschelden van schulden is volgens Teulings nodig om de Griekse economie weer gezond te maken. Nu wordt niet in het land geïnvesteerd omdat investeerders vrezen dat ze worden meegezogen in een faillissement, zegt Teulings. De schulden zijn volgens Teulings voor Griekenland te hoog opgelopen om nog terug te kunnen betalen.

Drieprocentsnorm onhoudbaar

De CPB-directeur pleitte er verder voor dat de Europese Unie begrotingsnorm van 3 procent wordt losgelaten. De drieprocentsnorm is volgens hem onhoudbaar door de recessie.

Nederland moet wat hem betreft niet extra bezuinigen bovenop de aangekondigde 16 miljard euro als blijkt dat de economie verder achteruitgaat. Hij vindt eigenlijk het afgesproken bedrag van 16 miljard al te hoog. Minder bezuinigen was volgens Teulings beter geweest voor het herstel van de Nederlandse economie.

Grotere buffer

Tot slot zei de CPB-directeur dat er een grotere bijdrage moet komen aan de Europese Unie. Nu betalen de lidstaten 1 procent van het nationaal inkomen, en dat is volgens Teulings veel te weinig voor de stabiliserende rol die de EU zou moeten spelen. Hij wees erop dat in de VS de Amerikaanse staten een veel groter percentage afdragen aan de federale overheid.

Een grotere buffer in Brussel zorgt volgens Teulings voor een sterkere monetaire unie. Hij wees erop dat het dreigende faillissement van Californië tot lang niet zoveel ophef leidde als dat van Griekenland. In de VS is het geen kwestie of Californië in de dollar moet blijven, en is het voor de federale overheid ook goed mogelijk om Californië te redden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl