Plasterk relativeert 'halalhuizen'

Aangepast op

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ziet geen bezwaar in de aanpassingen voor moslims aan een appartementencomplex in Amsterdam. Woningcorporatie Eigen Haard heeft in een wooncomplex in Amsterdam-West 188 appartementen aangepast aan wensen van islamitische huurders. In de media zijn ze al 'halalhuizen' genoemd.

De huizen hebben een inbouwkast voor het opbergen van schoenen, een kraan voor rituele wassingen, een grote keuken en de mogelijkheid om mannen vrouwen van elkaar te scheiden.

Dat laatste kan door het sluiten van de schuifdeuren tussen de keuken en de woonkamer. Ook is de gang in het appartement zo gebouwd dat vrouwen mannelijke bezoekers niet hoeven tegen te komen.

'Kleine woonwensen'

Plasterk zei in het tv-programma 'Eva Jinek op Zondag' dat rekening is gehouden met "kleine woonwensen" van de huurders. Volgens de minister kunnen ook niet-moslims prima in de huizen wonen.

Hij wilde niet ingaan op de mogelijkheden om mannen en vrouwen van elkaar te scheiden. "We moeten niet overal een principe van maken", zei Plasterk. De minister vindt wel dat voorkomen moet worden dat er alleen maar moslims in het complex gaan wonen.

Makkelijker verhuren

Volgens woningcorporatie Eigen Haard woont in het complex in Amsterdam-West een gemêleerde groep huurders. Ongeveer de helft van de oorspronkelijke bewoners, moslims en niet-moslims, keerde na de renovatie terug. Verder worden de appartementen verhuurd aan studenten en cliënten van een welzijnsorganisatie, schrijft Eigen Haard op de website.

De corporatie benadrukt dat de woningen niet specifiek worden toegewezen aan moslims. De aanpassingen aan de woningen zijn gedaan om ze makkelijker te kunnen verhuren.