Man verspreidt flyers: "Jasper S. is onschuldig"

Aangepast op

Een man heeft in het Friese Oudewoude flyers verspreid met daarop een complottheorie over de aanhouding van Jasper S, de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra.

Volgens de man is Jasper S. niet de echte dader en is zijn arrestatie onderdeel van een complot. De echte daders zouden met dit complot worden beschermd. Of zoals op de flyer staat: "Volgens het OM is Marianne Vaatstra door een bekende uit Kollum of omgeving vermoord. Deze leugen is nu al bewezen met de aanhouding van de onschuldige Jasper S., waarmee het OM de doofpot voor eens en voor altijd hoopt af te sluiten. Er wordt hier met een valse DNA-match een onschuldige man geofferd om de werkelijke daders verborgen te houden, alsmede de misdadige rol van Justitie zelf."

De man vraagt op zijn site hulp om de flyers te verspreiden: "Zit er een kroeg, supermarkt of snackbar in de straat, vraag dan of je hem daar mag ophangen. Er zijn ongeveer 150 straten. We hebben dus 150 vrijwilligers nodig, of de helft als 1 vrijwilliger 2 straten wil doen."

Klachten van omwoners

Bewoners van het Friese dorp klaagden over de flyers. De politie heeft de man toen gevraagd te stoppen met zijn actie en naar huis te gaan. Dat heeft hij gedaan. De politie zegt geen verdere uitspraken te doen over de kwestie om de familie Vaatstra te ontzien en de zaak niet te groot te maken. De familie Vaatstra gaf afgelopen vrijdag een uitgebreid interview aan Omroep Friesland.

Jasper S. werd vorige week opgepakt voor de moord op Vaatstra. Zijn dna kwam overeen met de sporen die op het lichaam van Vaatstra zijn gevonden. De rechter-commissaris besloot donderdag dat de hechtenis van S. met 14 dagen wordt verlengd.