Oproep rechters Egypte tot staking

Aangepast op

De rechters in Egypte hebben opgeroepen tot een landelijke staking uit protest tegen maatregelen van president Morsi. De rechterlijke macht is woedend omdat Morsi zijn presidentiële besluiten niet langer laat toetsen door rechters.

De Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie in Egypte, spreekt van een "ongeëvenaarde aanval op de rechterlijke macht". In Alexandrië, de tweede stad van Egypte, hebben de rechters het werk al neergelegd.

President Morsi verdedigt zijn stap van afgelopen donderdag door erop te wijzen dat hij de revolutie moet beschermen. De rechters, onder wie nog veel magistraten uit het tijdperk van de verdreven president Mubarak, dreigden voor de tweede keer de grondwetgevende vergadering te ontbinden. Morsi zegt dat hij zijn absolute macht weer opgeeft als de grondwet klaar is en een nieuw parlement is gekozen.

De oppositie heeft de Egyptenaren opgeroepen om dinsdag in Caïro te protesteren tegen het besluit van Morsi. Maar ook de aanhangers van de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, zijn van plan om dinsdag de straat op te gaan.

Vrijdag verdreef de politie al honderden betogers met traangas en wapenstok van het centrale Tahrirplein in Caïro.