Mauritaanse president weer thuis

Aangepast op

President Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritaniƫ is weer terug in eigen land. Hij kwam zaterdag aan op de luchthaven van Nouakchott, na een verblijf van vijf weken in Frankrijk voor medische behandeling en revalidatie. Duizenden landgenoten stonden langs de weg om hem te begroeten.

Aziz werd op 13 oktober neergeschoten door militairen van zijn eigen leger. Hoewel er twijfels zijn over de exacte toedracht, wordt ervan uitgegaan dat de schietpartij een ongeluk was. Aziz reed in een burgerkonvooi vanaf het platteland terug naar de hoofdstad en zijn chauffeur negeerde een stopverbod bij een controlepost. De militairen openden daarop het vuur. Aziz raakte gewond.

Onrust

Gevreesd werd dat het vertrek van de president naar Frankrijk zou leiden tot onrust in het West-Afrikaanse land. Sinds 1970 zijn er in Mauritaniƫ zes staatsgrepen geweest.

Voor zijn vertrek naar huis zei Aziz voor Radio France International dat hij niet bang is geweest voor een staatsgreep. "Ons leger heeft belangrijker zaken aan het hoofd dat het leiden van een staatsgreep."