Rutte: we moeten de rijen sluiten

Aangepast op

VVD-leider Rutte heeft zijn partij opgeroepen om de rijen te sluiten. In zijn toespraak voor het partijcongres in Den Bosch zei Rutte dat er de afgelopen weken soms "knallende ruzie" was, maar dat de VVD nu aan de slag moet.

De VVD-achterban had eerder felle kritiek op het regeerakkoord. Onder meer het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie leidde tot veel ophef. Dat plan is inmiddels van tafel. Rutte zei dat hij de kritiek heeft gewaardeerd. "Dat hoort bij een topteam", zei hij.

Staande ovatie

Rutte herhaalde dat er voor de VVD moeilijke punten in het regeerakkoord staan. "Maar er zit heel veel in dat ons wel bevalt. Ik vraag uw steun voor dit akkoord." Na afloop kreeg Rutte een staande ovatie.

Rutte had verder lovende woorden voor de PvdA. "Het is een partij die ook verantwoordelijkheid wil nemen en zich realiseert dat we de Nederlanders niet iedere twee jaar kunnen vragen om naar de stembus te gaan." Hij benadrukte dat er grote verschillen zijn tussen de VVD en de PvdA, maar noemde de sociaaldemocraten ook betrouwbare partners.