Muffat pakt titel en wereldrecord

Aangepast op

Camille Muffat heeft in eigen land de Europese titel op de 400 meter vrije slag kortebaan op haar naam gebracht.

De 23-jarige Francaise deed dat in stijl, met een nieuw wereldrecord: 3.54,85.

De oude toptijd stond sinds 2009 op naam van de Britse Joanne Jackson met 3.54,92. Lange tijd zag het er naar uit dat Muffat die tijd zou vermorzelen. In de laatste 100 meter had de regerend olympisch kampioene het evenwel zwaar, maar ze hield nog net genoeg over.

Het gat met de directe concurrentie was groter. De Deense Lotte Friis, winnares van de 800 meter vrije slag, tikte op liefst 4.00 als tweede aan. Coralie Balmy maakte het Franse succes compleet met brons.

Op de 100 meter wisselslag veroverde Katinka Hosszu haar derde titel van de week. De Hongaarse bleef met 58,83 wel ver boven het wereldrecord dat op naam staat van Hinkelien Schreuder (57,74).

Agnel moet twee Russen voor laten

Op de 100 meter vrije slag leed gastland Frankrijk een gevoelige nederlaag. De publiekslieveling Yannick Agnel moest achter de Russen Vladimir Morozov en Jevgeni Lagoenov genoegen nemen met de bronzen medaille.

De twintigjarige Morozov (zilver op de 50 meter vrij) was zelfs oppermachtig in de finale. Met 45,68 hield hij Lagoenov liefst 0,84 achter zich. Beiden maakten deel uit van de Russische ploeg die op de 4x100 meter vrije slag olympisch brons pakte.

De pas achttienjarige Gregorio Paltrinieri toonde zijn enorme talent op de 1.500 meter vrije slag door het goud voor zich op te eisen. De Italiaan won dit jaar ook al de Europese titel op de langebaan.