Kramer ook in Kolomna de snelste

Aangepast op

Sven Kramer heeft de wereldbekerwedstrijd over vijf kilometer in Kolomna gewonnen.

De regerend olympisch kampioen klokte in de Russische stad een tijd van 6.10,62 en dook daarmee een seconde onder zijn oude baanrecord uit januari 2008.

De 26-jarige Fries, vorige week ook winnaar in Heerenveen, demonstreerde in de slotrit zijn klasse en eerzucht. Hij liet Jorrit Bergsma al snel achter zich en reed in een fraaie cadans naar de zege.

Hiddink

Zijn TVM-ploeggenoot Jan Blokhuijsen leek in de voorlaatste rit al op weg naar een nieuw baanrecord, maar hij moest na een vlak gereden race uiteindelijk genoegen nemen met een vers persoonlijk record: 6.11,97.

Het brons ging naar Jorrit Bergsma, die in de rit tegen Kramer op 6.13,08 was uitgekomen, ook al een PR.

Onder toeziend oog van de in Rusland werkzame voetbaltrainer Guus Hiddink eindigde Bob de Jong als vierde. De olympisch kampioen van Turijn 2006 klokte 6.14,37.

De vijfde Nederlandse deelnemer, Ted-Jan Bloemen, bereikte na 6.20,69 de eindstreep. Hij vond zijn naam terug op de elfde positie.

Best of the rest

De Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon werd 'best of the rest' met een vijfde plaats. De olympisch kampioen op de 10.000 meter finishte na 6.17,41 en bleef daarmee de Noor Havard B√łkko 0,10 voor.

In de wereldbekerstand leidt Kramer met de volle score: 200 punten. Blokhuijsen en Bergsma staan gedeelde tweede met 150 punten.