Ninja's dreigen uit te sterven

Aangepast op

Misschien ken je ze alleen uit films, stripboeken of games, maar ze bestaan ook nog in het echt. Ninja's in Japan. Tenminste, nog wel, want ze dreigen uit te sterven. Volgens de BBC zijn er nog maar een paar Ninja-masters over. En die hebben er geen zin meer in hun vak over te dragen. Dat betekent het einde van de Ninja's.

Ninja's

Honderden jaren lang werden de Ninja-vaardigheden als spionage en sluipmoorden, overgedragen van vader op zoon. Ninja's werden ingezet om te spioneren en waren de beste sluipmoordenaars. Ook konden ze medicijnen maken. De beeldvorming rondom Ninja's nam vaak mythische proporties aan.

Een verslaggever van de BBC sprak met één van de laatste Ninja-masters, de 63-jarige Jinichi Kawakami. Hij vertelt dat hij het vak begon te leren vanaf 6-jarige leeftijd. "Ik vroeg me toen af of ik werd getraind om dief te zijn, omdat ik leerde om stil te lopen en leerde hoe ik moest inbreken in een huis", vertelt hij.

In de moderne tijd is volgens hem geen plaats meer voor Ninja's. Hij leert een volgende generatie zijn vaardigheden dan ook niet aan een volgende generatie. "Je hebt nu internet en er zijn wapens, Ninja-vaardigheden hebben geen nut meer", vindt hij.

Een BBC-verslaggever bezocht deze echte Ninja. Dat verslag zie je hier.

En kan je niet genoeg krijgen van Ninja's? Hier vind je een link naar de toptien Ninja films.