Leenstra wint mijl in Kolomna

Aangepast op

Marrit Leenstra heeft het Russische Kolomna de wereldbekerwedstrijd over 1.500 meter gewonnen.

De 23-jarige Friezin rekende in de laatste rit af met Christine Nesbitt, de regerend wereldkampioene en houdster van de wereldbeker op deze afstand.

Leenstra werd vorige week in Heerenveen in een spannende race net geklopt door de Canadese, maar was ditmaal superieur. Na 1.100 meter lagen de twee nog gelijk maar in de slotronde was Leenstra 1,10 sneller. Met 1.55,03 was ze ook 0,36 sneller dan het baanrecord van Anni Friesinger uit december 2007.

Nesbitt werd in 1.56,16 derde, nog achter Jekaterina Sjichova. De Russin, die er in Thialf niet eens bij was, snelde al in de eerste rit naar 1.55,52.

Tweede zege

"Dit was 'm", straalde Leenstra na haar tweede wereldbekerzege op de 1.500 meter. De eerste triomf dateert van februari 2011 in Salt Lake City.

Ze had onderweg niet in de gaten dat ze zo hard ging. "Ik dacht: balen, rijd ik Nesbitt eraf, wint er iemand anders. Ik dacht dat Nesbitt niet zo goed reed. Maar we reden anderhalve seconde sneller dan vorige week. Dit is geweldig."

"Ik voelde me de hele week een beetje moe. Maar het werd elke dag een beetje beter. Ik hoop dat die lijn zich voortzet en dat ik mij de hele week wat zekerder voel en nog een stapje kan maken."

Onderuit

Lotte van Beek, vorige week in Heerenveen nog knap derde op de schaatsmijl, ging al in de eerste bocht onderuit. "Balen. Ik val anders nooit. Mijn schaats gleed weg en toen lag ik in de kussens. Ik had zo'n zin in deze wedstrijd en ik voelde mij zo sterk. Zuur dat ik het niet heb kunnen laten zien. Want ik weet zeker dat ik hier hard had gereden."

Marije Joling eindigde als negende met een tijd van 1.57,99 en daarmee bleef ze Laurine van Riessen, die de zieke Ireen Wüst verving en in 1.58,29 rondging, voor.

Eerder op de dag won Linda de Vries de 1.500 meter in de B-groep. De 24-jarige TVM-schaatsster TVM zette een tijd van 1.58,31 neer. Alleen de Tsjechische Karolina Erbanová slaagde er ook in onder de twee minuten te blijven: 1.59,06.

In de wereldbekerstand gaat Leenstra nu aan de leiding met 180 punten. Nesbitt heeft tien punten minder.