Rutte: koningin weer bij formatie

Aangepast op

VVD-leider Rutte wil dat koningin Beatrix in de toekomst toch weer bij de kabinetsformatie wordt betrokken. Rutte zei op het VVD-congres in Den Bosch dat hij terug wil naar het oude systeem, waarbij het staatshoofd adviezen vraagt van de fractieleiders in de Tweede Kamer en een informateur benoemt. "Maar ik realiseer me dat daar nu in de Tweede Kamer geen meerderheid voor is", zei Rutte.

Koningin Beatrix speelde na de verkiezingen in september voor het eerst geen leidende rol bij de formatie. Een Kamermeerderheid besloot eerder dit jaar dat de Tweede Kamer het voortouw moest nemen.

Complexe uitslag

Volgens Rutte werkte de nieuwe aanpak omdat er een duidelijke verkiezingsuitslag was. "Maar bij een complexe uitslag, zoals bijvoorbeeld in 2010, heb je tijd nodig om tot elkaar te komen. En dan is de rol van de koningin erg belangrijk", aldus de premier.

Het VVD-congres verwierp een motie om voortaan een ledenraadpleging te houden over een regeerakkoord. Driekwart van de aanwezige VVD'ers voelt er niet voor om zo'n akkoord voor te leggen aan de leden. Wel heeft het partijbestuur beloofd om de leden voortaan meer te betrekken bij het akkoord.

Nivellering

Rutte beantwoordde ruim een uur vragen van VVD-leden. Hij kreeg vragen over onder meer de formatie en het nivelleringsbeleid. Rutte zei daarover dat hij het verkleinen van inkomensverschillen verdedigbaar vindt.

Eigenlijk zouden fractieleider Zijlstra, Eerste Kamer-fractieleider Hermans en Europarlementariƫr Van Baalen de ledenvragen beantwoorden, maar zij werden gepasseerd door de VVD-leider. Vanmiddag houdt Rutte nog een toespraak.