Huilende Jezus slecht loodgieterswerk

Het huilende Jezusbeeld in een Indiase kerk in Mumbai is een echt wonder, dachten veel gelovigen. Massaal vingen ze het 'heilige water' op in flesjes, en de kerk zette zichzelf op de kaart als bedevaartsoord. Totdat Sanal Edamaruku begin dit jaar langskwam en zag dat het niet om heilig water ging, maar om rioolwater. Dat had hij beter niet kunnen zeggen, want sindsdien hangt hem een celstraf van drie jaar boven het hoofd.

Sanal wordt beschuldigd van blasfemie en wordt sinds zijn onthulling in maart met de dood bedreigd. Daarom vluchtte hij naar Finland. Vrijdag is hij begonnen met een tour langs grote Europese steden, om Europa op te roepen hem te helpen. Hij wil dat Europa internationale druk uitoefent op de Indiase regering om hem met rust te laten.

Volgens Sanal wordt de vrijheid van meningsuiting in India opzij geschoven wanneer het om geloof gaat. "De Indiase grondwet garandeert aan de ene kant vrijheid van meningsuiting, maar de blasfemiewetgeving uit 1860 zegt wat anders. Dat is ontzettend tegenstrijdig", zegt hij tegen de Guardian.

Excuses

Sanal was toch al niet erg populair onder Indiase katholieken. Hij houdt zich namelijk vaker bezig met het ontmantelen van religieuze mythes en heeft daarbij de steun van Richard Dawkins, een van de bekendste schrijvers over de evolutietheorie.

Kadinaal Gracias, de katholieke aartsbisschop van Mumbai biedt Sanal een uitvlucht. Als hij zijn excuses maakt voor de 'overtreding', worden de aanklachten ingetrokken. Dat gaat Sanal niet doen. "Het laat zien dat hij invloed heeft op de situatie, maar dat niet wil inzetten zonder een excuus. Ik heb niks verkeerd gedaan, dus dat doe ik niet".

Rioolwater

Hij vindt zelf dat zijn onthulling ook nog goed is voor de volksgezondheid. Veel gelovigen dronken de tranen omdat ze een helende kracht zouden hebben. "Het is rioolwater dat door de muur sijpelt. Het is een gezondsheidsrisico voor de mensen die zo dom waren te geloven in het wonder".

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl