Protest tegen Morsi gaat door

Aangepast op

In Caïro hebben honderden tegenstanders van president Morsi de nacht doorgebracht op het Tahrirplein. Ze hebben zo'n 20 tenten neergezet, kennelijk met de bedoeling om voorlopig op het plein te blijven. De politie heeft de hele nacht traangas gebruikt in een poging de betogers te verdrijven.

Gisteren hebben duizenden mensen in Caïro gedemonstreerd en een groep betogers had al aangekondigd vannacht op het plein te blijven. Ze hopen dat er vandaag opnieuw duizenden mensen de straat op gaan.

Macht

De betogers eisen dat president Morsi de macht die hij donderdag naar zich toe trok weer afstaat. Hij regelde per decreet dat geen van zijn besluiten kan worden voorgelegd aan een rechter. Ook willen ze dat Morsi de raad ontbindt die bezig is met het opstellen van een nieuwe grondwet.

In Caïro riepen de demonstranten leuzen waarin ze Morsi vergeleken met Hosni Mubarak, die vorig jaar werd afgezet. Ze riepen Mubarak op om Morsi te waarschuwen wat er gebeurt met dictators.

Andere steden

Ook in andere steden in Egypte is tegen Morsi gedemonstreerd.

Morsi zei gisteren tegen aanhangers bij het presidentiële paleis dat hij zijn macht niet zal gebruiken om er persoonlijk beter van te worden. Ook is hij voor onafhankelijke rechtspraak en onafhankelijke volksvertegenwoordigers. Morsi zei verder dat hij niet bang is voor een sterke oppositie.

De Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op Morsi's greep naar meer macht. De Europese Unie roept Morsi op het democratische proces, dat nog maar net op gang is gekomen, te respecteren.