VVD blaast op congres stoom af

Aangepast op

De VVD-leden kunnen vandaag op een partijcongres hun mening geven over het regeerakkoord. Het congres in Den Bosch wordt van 10.30 tot 16.00 uur live uitgezonden op Politiek24.

Het is het eerste congres na de presentatie van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II, waar een deel van de VVD-achterban tegen protesteerde. De invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie stuitte op zoveel kritiek, dat het plan snel van tafel ging.

Motie

Op het congres beantwoorden de fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter in de Senaat Loek Hermans en Europarlementariƫr Hans van Baalen vragen uit het publiek. VVD-leider Rutte houdt vanmiddag een toespraak.

De VVD-leden hebben formeel geen mogelijkheid om het onderhandelingsresultaat af te keuren. Er komt wel een motie in stemming om dat in de toekomst mogelijk te maken.

Spreekverbod

Het besluit van het bestuur om de voorzitter van de VVD-jongerenorganisatie JOVD geen spreektijd tijdens het congres te geven, heeft tot veel irritatie geleid bij de Kamercentrales. Rutte wilde de voorzitter van de JOVD vijf minuten van zijn spreektijd geven, maar ook dat voorstel is geblokkeerd door het bestuur. Voor de inhoudelijke discussie begint, zal in de ochtend het spreekverbod door enkele Kamercentrales aan de orde worden gesteld.