Rel Azerbeidzjaans beeld in Mexico

Aangepast op

In Mexico-Stad adviseert een commissie het stadsbestuur om een bronzen standbeeld van de omstreden Azerbeidzjaanse oud-president Aliyev te verwijderen. Het standbeeld staat op de belangrijkste boulevard in Mexico-Stad.

Het beeld is daar neergezet na een donatie van vijf miljoen dollar van de Azerbeidzjaanse ambassade. Dat geld heeft Mexico-Stad gebruikt voor het opknappen van een gedeelte van het stadspark waar de ambassade staat en andere publieke voorzieningen. Na het plaatsen van het beeld en de daaropvolgende protesten stelde het stadsbestuur een commissie van intellectuelen in voor advies.

Volgens de commissie is het bestuur van Mexico-Stad ernstig in de fout gegaan door het geld te accepteren, meldt het Amerikaanse persbureau AP. Het is volgens de commissie niet aan buitenlandse overheden om te bepalen welke historische figuren een standbeeld in de publieke ruimte van de stad verdienen.

Omstreden

Aliyev is omstreden. Hij leidde de Sovjetrepubliek jarenlang als hoofd van de Azerbeidzjaanse afdeling van de Communistische Partij. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was Aliyev president van 1993 tot aan zijn dood in 2003.

Critici zijn vooral ontstemd over de tekst op het beeld waarop staat dat Aliyev wereldvrede nastreefde. Ook de locatie van het beeld, niet ver van monumenten voor Mahatma Gandhi, Abraham Lincoln en nationale Mexicaanse helden, roept weerstand op.

99 jaar

De Azerbeidzjaanse ambassade beschuldigt de Armeense regering ervan het verzet in Mexico-Stad tegen het beeld te sturen. De relatie tussen de twee landen is bijzonder gespannen

Azerbeidzjan zegt dat het stadsbestuur contractueel verplicht is om het beeld de komende 99 jaar te laten staan maar bereid is om te praten over een oplossing. Vorige maand zei de Azerbeidzjaanse ambassade nog dat het verwijderen van het beeld diplomatieke gevolgen kan hebben voor Mexico. De burgemeester van Mexico-Stad zegt de aanbevelingen van de commissie te bestuderen.