Code om pootje postduif is niet te kraken

Aangepast op

Het is een echte hersenkraker: de code die om het pootje van een dode postduif zat. Codekrakers van de Britse inlichtingendienst zijn al weken aan het puzzelen en nog steeds hebben ze geen idee wat er op het briefje staat. Een paar weken geleden vond een 74-jarige man uit het Engelse Surrey een skelet van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog. Aan één van de pootjes zat toen een kleine rode koker met een briefje erin.

Op het briefje staan 27 codes en al deze codes zijn een combinatie van vijf nummers en letters. Volgens experts missen er een paar belangrijke details, zoals de datum van het bericht en de identiteit van de afzender. Het enige dat op het briefje staat is dat de afzender 'Sjt W Stot' is en de ontvanger 'X02'.

Wie kan helpen?

Inlichtingendienst GCHQ zegt dat het misschien wel onmogelijk is om de code te kraken als ze niet meer informatie krijgen. Daarom hebben ze de hulp van het publiek ingeroepen. "Er leven nog best wel wat mensen die zich tijdens de oorlog met communicatie bezighielden en hier verstand van hebben. Het zou erg interessant zijn als er mensen zijn die ons kunnen helpen en we hier mee verder kunnen", zegt een historicus van GCHQ tegen de BBC.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er 250.000 duiven ingezet om boodschappen te verzenden. Alle duiven hadden een eigen identificatienummer, maar op dit beestje zaten twee nummers. Experts weten niet welk nummer bij de dode postduif hoort.

Door: Esther