Yad Vashem voor uitvinder kunstnier

Aangepast op

De Nederlandse uitvinder van de kunstnier Willem Kolff en zijn ex-vrouw Janke krijgen postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Die is bedoeld voor niet-Joden die hun leven of vrijheid hebben geriskeerd om Joden te redden uit handen van de nazi's. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtten de Kolffs in de stad Kampen veel verzetswerk en boden ze een 6-jarig Joods jongetje onderdak.

Kolff overleed drie jaar geleden op 97-jarige leeftijd in de VS. Hij ontwikkelde in 1943 als arts in Kampen de kunstnier, de voorloper van de huidige nierdialyse. Wereldwijd zijn daar miljoenen levens mee gered. Hij is vier keer genomineerd voor een Nobelprijs.

Vriendje

De jongen die Kolff en zijn vrouw drie maanden in huis namen, was de 6-jarige Erik Meijler. Hij was op zijn vorige onderduikadres verraden. Ze deden alsof Meijler een vriendje van de vier kinderen van de familie was. Kolff nam met de onderduik volgens zijn biograaf Herman Broers een "enorm en levensgevaarlijk risico, omdat elke beweging van de arts in de kleine stad Kampen opviel".

Meijler (75) leeft nog en wilde de familie Kolff alsnog eren. Biograaf Broers hielp hem met het aanvragen van de onderscheiding. De biograaf had een foto opgedoken die als bewijs diende voor de onderduik. Op de afbeelding staan een zoon en dochter van de Kolffs in de zandbak, met tussen hen in de kleine Erik Meijler.

Gescheiden

Een paar jaar na de oorlog vestigde de familie Kolff zich in de VS, waar de arts verder werkte aan kunstmatige organen, zoals de hart-longmachine en het kunsthart. In 2000, na 62 jaar huwelijk, scheidde Janke Kolff van haar man. De onderscheiding wordt aan hen gezamenlijk opgedragen.

De Yad Vashem-onderscheiding wordt in oktober volgend jaar uitgereikt tijdens het Kolff-congres in Groningen. Daar begon hij 75 jaar geleden zijn carrière.