Opnieuw hommeles op Tahrirplein

Aangepast op

Het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro is opnieuw het toneel van stevige rellen. De politie heeft traangas ingezet tegen duizenden betogers. Er zouden ook gewonden zijn gevallen. De demonstranten protesteerden tegen president Morsi, die gisteren meer macht naar zich heeft toegetrokken.

Morsi vaardigde een decreet uit waardoor zijn besluiten niet kunnen worden aangevochten en tegengehouden door rechters. De oppositie beschuldigt hem nu van dictatoriale neigingen. Oppositieleider El Baradei noemde hem een "farao".

Tegenstanders van Morsi gingen ook in andere steden de straat op. In drie steden langs het Suez-kanaal zijn kantoren in brand gestoken van de Moslimbroederschap, de partij van de president. In Alexandrië bekogelden honderden aanhangers en tegenstanders van Morsi elkaar met stenen. Vijftien mensen raakten gewond toen ook daar een kantoor van de Moslimbroederschap werd bestormd. In Gizeh, bij de hoofdstad Caïro, en in de zuidelijke stad Assiut is het ook onrustig.

'Ik misbruik mijn macht niet'

Morsi heeft gezegd zijn macht niet te zullen gebruiken om er persoonlijk beter van te worden. Dat zei hij in een toespraak voor zijn aanhangers, die zich voor het presidentiële paleis hadden verzameld. Hij zegt ook dat hij staat voor onafhankelijke rechtspraak en de rol van onafhankelijke volksvertegenwoordigers. Hij zei ook dat hij niet bang is voor een sterke oppositie.