De rechtbank in Utrecht heeft twee oud-rechters vrijgesproken van meineed wegens gebrek aan bewijs. Volgens het OM hadden Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg in een getuigenverhoor over de zogeheten Chipsholzaak onder ede gelogen.

In de zaak gaat het om een al twintig jaar slepende ruzie over een onroerendgoedproject op Schiphol. Zakenman en Chipsholeigenaar Jan Poot was in conflict geraakt met een voormalige zakenpartner, die bevriend was met oud-rechter Kalbfleisch. Die zou ervoor hebben gezorgd dat zijn collega Westenberg de zittingsrechter was, toen het conflict voor de Haagse rechtbank werd uitgevochten.

Het vonnis in dit proces was in het nadeel van Poot.

Uniek

De beide rechters ontkenden in 2010 en 2011 tijdens getuigenverhoren dat ze bevriend waren. Maar het OM concludeerde dat de oud-rechters hadden gelogen. Omdat ze tijdens het getuigenverhoor onder ede hadden gestaan, betekende dit dat ze meineed hadden gepleegd.

Volgens de rechtbank in Utrecht kan niet worden aangetoond dat de twee een relatie hadden die verder ging dan die van goede collega's. Een getuige heeft gezegd dat de band veel verder ging en dat de twee vaak bij elkaar over de vloer kwamen.

Volgens de rechtbank is deze getuige betrouwbaar maar is één getuige niet genoeg om tot een veroordeling te komen. Andere getuigenverklaringen vond de rechtbank niet overtuigend, omdat het over gebeurtenissen gaat die lang geleden hebben plaatsgevonden.

De vervolging van de twee oud-rechters voor meineed is uniek in Nederland. De rijksrecherche deed twee jaar lang onderzoek in de zaak. Daarbij werden onder meer de telefoons van de verdachten afgeluisterd.

Extra gestraft

Tegen Westenberg was vier maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf geëist, tegen Kalbfleisch twee maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf.

Dat was lager dan de gebruikelijke eis bij meineed, die is drie maanden onvoorwaardelijke celstraf. Volgens het OM was een lagere straf gepast omdat de oud-rechters door alle publiciteit al extra gestraft zijn.

STER reclame