'Ze sliepen toen de bommen vielen'

Aangepast op

Door verslaggever Joris van de Kerkhof vanuit Gaza-Stad

In een modderig straatje in het noorden van Gaza woont de Palestijnse familie Salama. Achter hun huis kwamen begin deze week drie Israëlische raketten neer. Ze sliepen op dat moment, maar overleefden het bombardement.

De gevolgen van de raketinslagen zijn groot. Vier kamers aan de achterkant van het huis zijn verwoest en direct achter het huis zijn drie grote kraters zichtbaar. De grootste heeft een doorsnede van 20 meter en is zo'n 5 meter diep.

Vertrekken

In het huis wonen een oma, zes broers, zeven vrouwen en zo'n 50 kinderen. Drie Mohammeds, van 8, 10 en 42 jaar oud, vertellen over de aanslagen. De jongste beschrijft de harde knallen vroeg in de ochtend. Stukken van het plafond kwamen naar beneden, zegt hij. Zijn oudere broer hoopt dat er snel vredesgesprekken komen.

Een dag na de bombardementen krijgt de familie een pamflet van de Israëlische regering. Daarin wordt gewaarschuwd voor een nog gevaarlijker situatie in het dorpje. De familie besluit dan te vertrekken, al is het maar tijdelijk.

Werkloos

Gisteren keerden de Salama's met gemengde gevoelens terug naar hun verwoeste huis. Het ingaan van het staakt-het-vuren zien ze in ieder geval als een overwinning op Israël, net als de meeste mensen in Gaza.

Ze slapen nu met z'n allen in één kamer. Er is geen geld om het huis op te knappen en deels nieuw op te bouwen, zegt de oudste Mohammed. Hij werkte samen met zijn broer tot 1999 in Israël, maar sindsdien zijn ze werkloos. Een nieuwe baan zit er voorlopig niet in, verwacht Mohammed. "En zeker nooit meer in Israël."