NOS NieuwsAangepast

''t Loon verzakte door mijnbouw'

De verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen is veroorzaakt door breuken in de grondlaag en die zijn ontstaan door mijnbouw in de jaren vijftig. Door de breuken spoelde zand en grondwater weg, waardoor grond direct onder een kolom van de parkeergarage wegzakte. Ook kan het stijgen van het water in de mijngangen een rol hebben gespeeld.

Dit is de uitkomst van een onderzoek door een deskundige van de TU Delft in opdracht van de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum. Die wordt gevormd door twee vastgoedinvesteerders en de eigenaar van de parkeergarage.

Ook concluderen de onderzoekers dat de veiligheid van de gebruikers van het winkelcentrum en de bewoners van de daarboven liggende flat niet in gevaar is geweest.

Pilaren

De problemen waren een paar maanden eerder aan het licht gekomen. Toen was gebleken dat in pilaren van de parkeergarage onder 't Loon scheuren zaten. De oorzaak was een verzakking.

Eind november werd de situatie zo gevaarlijk dat de burgemeester een deel van het complex liet sluiten. De bewoners van een flat boven het centrum werden geëvacueerd.

Begin december dreigde het complex in te storten. De gemeente besloot toen dat de parkeergarage en een deel van het winkelcentrum "gecontroleerd" gesloopt moesten worden. Dit om te voorkomen dat er asbest zou vrijkomen.

Gedupeerde winkeliers

De gemeente Heerlen en de gedupeerde winkeliers waren niet bij het onderzoek betrokken. Tot vorige week wilde de vereniging van eigenaren de gemeente niet op het terrein toelaten.

De gemeente gaat nu het vandaag verschenen rapport bestuderen. Pas dan wordt beslist of er een eigen onderzoek komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl