Duits ondernemersvertrouwen stijgt

Aangepast op

Voor het eerst in een half jaar is het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie groter geworden. Dat blijkt uit de belangrijkste Duitse barometer van de conjunctuur van het onderzoeksinstituut Ifo. Het Ifo peilt elke maand het vertrouwen onder 7000 bedrijven.

Volgens het Ifo komt het ondernemersvertrouwen uit op 101,4. In oktober daalde het vertrouwen nog naar 100. Volgens Ifo-voorzitter Hans-Werner Sinn verbetert de situatie in de industrie en zijn ondernemers iets tevredener over de huidige markt en duidelijk minder pessimistisch over de ontwikkelingen voor het bedrijfsleven.

Verrassing

De stijging van het vertrouwen in november is een verrassing. Economen hielden, gezien de zwakke economische groei en recessie in Europa en de aanslepende schuldencrisis, rekening met een verdere daling. Cijfers van de inkoopmanagers wezen onlangs nog op een afnemend vertrouwen. De Duitse economie vertoonde in het derde kwartaal tekenen van verzwakking. De grootste economie in Europa groeide nog maar met 0,2 procent.