VN bezorgd om situatie Egypte

Aangepast op

De Verenigde Naties zijn bezorgd over het besluit van president Morsi van Egypte om meer macht naar zich toe te trekken. VN-mensenrechtencommissaris Pillay heeft laten weten dat ze zich zorgen maakt over de gevolgen voor de mensenrechten en de onafhankelijke rechtspraak in Egypte.

Morsi liet gisteravond een decreet uitgaan waarin staat dat zijn besluiten niet kunnen worden aangevochten. Ook ontsloeg hij de belangrijkste openbaar aanklager, met wie hij een conflict had over de vervolging van hoge functionarissen van de regering-Mubarak. Morsi wil de rechtszaken tegen hen hervatten.

Egyptische oppositiepartijen hebben opgeroepen tot massale protesten tegen Morsi. Oppositiekopstuk ElBaradei zegt dat Morsi zichzelf tot "farao" heeft benoemd. Hij noemde de stap "een grote slag voor de revolutie" die grote gevolgen kan hebben. ElBaradei zei ook dat Morsi de onafhankelijkheid van de rechtsstaat ondermijnt.

Boze Egyptenaren

Gisteravond stroomde het beroemde Tahrirplein in Caïro al vol met boze Egyptenaren. De activist Ghonim, die ook bij de opstand tegen Hosni Mubarak was betrokken, zegt dat de demonstranten van het Tahrirplein niet op zoek zijn naar een nieuwe dictator.

Het decreet blijft van kracht tot er een nieuwe grondwet is. De 100-koppige commissie die een nieuwe grondwet maakt, heeft van Morsi twee maanden extra tijd gekregen. De raad wordt gedomineerd door aanhangers van Morsi's Moslimbroederschap en kan door niemand worden ontbonden.