Minder startende ondernemers

Aangepast op

Dit jaar zijn er tot nu toe minder mensen een bedrijf begonnen dan vorig jaar. Tussen januari en september waren er iets meer dan 96.000 starters, dat waren er 4,3 procent minder dan een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds 2009 dat het aantal startende ondernemers afneemt, zegt het Economisch Bureau van ING.

In alle provincies zijn minder bedrijfjes opgericht, maar er zijn wel regionale verschillen. Uitschieter is Noord-Holland met een daling van 5,9 procent. In Flevoland is de daling het kleinst met 1,2 procent. In die provincie wonen veel mensen van tussen de 25 en 45 jaar en die groep begint relatief vaak een eigen onderneming.

Randstad

In dichtbevolkte gebieden als de regio's Den Haag, Amsterdam en Haarlem worden relatief meer bedrijven gesticht dan elders. Hoewel het aantal beginnende bedrijfjes ook daar slinkt, begint nog altijd meer dan de helft van de starters een bedrijf in de Randstad.

In de Randstad wonen meer potentiƫle klanten en werknemers. Ook zitten er in het algemeen al veel bedrijven waarmee startende ondernemers kunnen samenwerken.

Relatief veel

Omdat de economie voorlopig nog niet lijkt aan te trekken, verwacht het bureau ook in de rest van het jaar minder startende ondernemers. Voor werknemers in loondienst en mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt, is het in economisch lastiger tijden minder interessant om een eigen bedrijf te beginnen.

Het Economisch Bureau schat dat er in heel 2012 zo'n 120.000 bedrijven worden opgericht en ook dat is een daling van ruim 4 procent. Het bureau benadrukt net als de Kamer van Koophandel overigens dat er nog steeds relatief veel nieuwe bedrijven worden begonnen. In 2008 waren het er nog ruim 100.000.

Goed idee

De Kamer van Koophandel zegt dat de groep starters erg divers is. Er zijn altijd ondernemers met een goed idee die zich door geen enkele crisis laten tegenhouden, wordt gezegd. Bovendien duurt de crisis nu al een poos en kan of wil niet iedereen wachten tot die is overgewaaid.