Gamen op straat met nieuw spel

Aangepast op

Klaagde je moeder altijd dat je niet moest gamen, maar lekker naar buiten moest gaan? Met de nieuwe 'realitygame' Ingress van Google moet je juist de straat op om het tegen andere spelers op te nemen. Wereldwijd, via je smartphone.

Verdeelde wereld

In het spel heeft een 'exotische stof' de bevolking in tweeën gesplitst: de Enlightened, die de stof willen leren kennen en de Resistance, die dat niet willen. Spelers moeten één van deze twee groepen kiezen. Met de smartphone in de hand lopen spelers rond in hun stad, waar ze portals moeten hacken om de exotische stof te verzamelen.

Klinkt ingewikkeld, maar je kan van tevoren een kleine cursus volgen. Als je het spel eenmaal onder de knie hebt, is het volgens recensenten ontzettend verslavend. Zo schrijft Rachel Metz van het tijdschrift MIT Technology: "Op straat ben ik de hele dag aan het speuren naar portals. Ook check ik van tevoren kaarten. Zo zag ik dat mijn ouders in een gebied leven dat gedomineerd wordt door mijn tegenstander Enlighted. Dus denk dat ik nu het hele weekend bezig ben portals aan te vallen."

Advertentiecampagne

De game is waarschijnlijk een nieuw onderdeel van de advertentiecampagne van Google. Doordat je locatie voortdurend bekend wordt, kan het internetbedrijf heel gericht adverteren op je mobiel. Daarnaast kan Google informatie inwinnen over het gedrag van voetgangers door de routes die spelers door de stad lopen te tracken.

Een minpuntje: de app is tot nu toe alleen te downloaden op Android-smartphones. Via de website van Ingress kan je een uitnodiging aanvragen.

Bekijk hieronder een promofilmpje: