Black Friday: gezellig in de rij

Aangepast op

Door Simone Tukker van Bureau Washington

Met de buik nog vol met kalkoen staat de echte Amerikaanse koopjesjager op donderdagavond al in de rij voor Black Friday, traditioneel het startschot voor de kerstinkopen op de dag na feestdag Thanksgiving.

Vroeger kwamen mensen 04.00 uur 's nachts hun bed uit voor de beste aanbiedingen, maar grote winkelketens kiezen er steeds vaker voor om nog vroeger open te gaan. Ook in Washington is op donderdagavond de koopgekte goed losgebroken, feestdag of niet.

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst

In het winkelcentrum bij Columbia Heights staan honderden mensen buiten in de rij, klaar om geld uit te geven. De doorgewinterde koopjesjagers zijn makkelijk te herkennen: zij zijn goed voorbereid op pad gegaan met een warme deken en een klapstoeltje onder de arm.

Het meest populaire item op de verlanglijstjes is ? hoe kan het ook anders ? de televisie. "In de folder staat een heel grote televisie voor maar 200 dollar, ik hoop echt dat ik op tijd binnen ben want dit is een geweldig koopje", legt Maria enthousiast uit.

Geduld

Tussen de vele vrouwen kan er af en toe kan ook een man in de rij worden gespot. Jason staat voor zijn gevoel al vier jaar in de rij. "Maar deze fiets is het waard. Het is hele mooie, maar zonder bloemen hoor."

Weggekropen onder een kleedje zit Demtsu. "Ik zit hier al vanaf 1 uur vanmiddag. Het begint nu om eerlijk te zijn wel een beetje koud te worden. Op mijn lijstje staat een televisie, een iPad en een DVD, en ik hoop het met 400 dollar te redden."

'Geen flauw idee'

De televisie mag dan populair zijn, de meeste winkelgangers komen zonder een boodschappenlijstje.

"Ik heb nog geen flauw idee wat ik ga uitgeven en waaraan, mijn moeder heeft het geld bij zich", vertelt Lauren terwijl ze haar handen warm blaast. Toch vindt ze dat het uiteindelijk het lange wachten wel waard is. "Andere mensen geven misschien liever wat meer uit om dan niet in de rij te hoeven staan, maar het is toch ook wel gezellig én ik bespaar geld."

Shoppen geblazen

Dan is het eindelijk zo ver: precies om 9 uur gaan de eerste vijfentwintig mensen, onder wat gejuich en begeleid door een kleine politie-escorte, de winkel in. Er mag steeds een klein groepje naar binnen, de rest moet nog even in de rij wachten.

In no time hebben de meesten een winkelkarretje te pakken en gaan op hun doel af, met of zonder verlanglijstje. Het startsignaal is nu officieel gegeven: tot aan de kerst is het overal in Amerika shoppen geblazen.