Merkel: tweede EU-top nodig

Aangepast op

Bondskanselier Merkel verwacht niet dat de EU-leiders vandaag een akkoord bereiken over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. "Er is nog een erg lange weg te gaan", zei ze vannacht na de eerste dag van de top in Brussel.

Merkel zegt dat er naar alle waarschijnlijkheid een tweede topontmoeting nodig is om het eens te worden. De standpunten liggen volgens haar nog veel te ver uiteen.

Vanmiddag

Het nieuwe plan dat de Europese president Van Rompuy heeft verspreid, komt aan een deel van de bezwaren van lidstaten tegemoet, zei Merkel. "Ik hoop dat we vandaag wat vooruitgang boeken, maar of we eruit komen, betwijfel ik."

De top gaat straks om 12.00 uur verder. Gisteravond werd maar kort vergaderd, waarbij bleek dat sommige landen lijnrecht tegenover elkaar stonden. Om 0.30 uur werd daarom besloten om te stoppen en vanmiddag verder te gaan.

Snoeien

De eerste dag van de EU-top werd vrijwel helemaal besteed aan voorbereidende, afzonderlijke gesprekken van Van Rompuy met de regeringsleiders. Daardoor begon de algemene vergadering met uren vertraging.

Van Rompuy wil ook in zijn nieuwe voorstel ongeveer 80 miljard euro snoeien in de geplande uitgaven van 1000 miljard euro. Wel heeft hij geschoven met geld tussen fondsen. Zo wil Van Rompuy minder schrappen in landbouwsubsidies en projecten voor regionale ontwikkeling. Verder houdt Nederland zijn jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel.