Rechtszaak Madonna over 'homo-propaganda' van tafel

Aangepast op

De rechtbank van St. Petersburg heeft de zaak tegen popster Madonna laten vallen. Activisten hadden voor miljoenen aan schadevergoedingen geëist, omdat de zangeres aan 'promotie van homoseksueel gedrag' deed tijdens een optreden in de Russische stad.

Tijdens de show van Madonna van augustus dit jaar, steunde ze openlijk de homobeweging in St. Petersburg. Ze riep haar fans op hun tolerantie te tonen door de roze armbandjes, die voor het optreden waren uitgedeeld, om te doen en massaal de armen in de lucht te steken. Negen activisten vonden de actie maar niets en klaagden haar voor 8,3 miljoen euro aan wegens het promoten van homoseksueel gedrag.

Geboortecijfer

Zonder resultaat dus. De popster was zelf niet eens aanwezig bij de behandeling van de zaak. De activisten waren er wel. Zij vertelden de rechter hoe Madonna's actie een negatief effect zou hebben op het geboortecijfer van Rusland. Ook zou het promoten van homoseksualiteit een gevaar zijn voor de veiligheid van Rusland: te weinig 'echte' mannen leidt tot te weinig goede soldaten, aldus de klagers.

Niet iedereen nam hen even serieus. Volgens persbureau AP dreigde de rechter zelfs journalisten de zaal uit te zetten omdat ze teveel lachten. De rechter besloot vervolgens de hele rechtszaak naast zich neer te leggen en de eis niet verder in behandeling te nemen.

Openbare ruimte

Hoewel homoseksualiteit officieel niet strafbaar is in Rusland, zijn er sinds februari dit jaar in St. Petersburg strenge wetten rondom het uiten ervan. Er is een speciale wet die homoseksueel gedrag in de openbare ruimte verbiedt omdat het minderjarigen op het verkeerde spoor zou kunnen zetten.

Door: Dorien