Genk door, Sporting uitgeschakeld

Aangepast op

Racing Genk heeft zich geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League.

De ploeg van trainer Mario Been won in groep G met 0-1 bij Videoton.

Genk schuwde elk risico. Het liet de bal aan de Hongaren, die zich daar geen raad mee wisten. Toen Elyaniv Barda in de negentiende minuut uit een corner binnenkopte, was de buit binnen voor de Belgen.

Glynor Plet loste in de zeventigste minuut de doelpuntenmaker af.

Doelstelling gehaald

Het is de eerste keer dat de Belgische formatie ook na de winterstop nog Europees actief is.

Been is dan ook trots op zijn ploeg. "Overwinteren was onze doelstelling", zei hij tegen Sporza. "In de volgende ronde kun je een geweldige tegenstander loten. Maar wie weet wat er nog meer in zit?"

Been vond de wedstrijd niet al te best. "Maar daar maalt niemand om. Het enige wat telt is de overwinning."

Kuijt, Krul en Anita ronde verder

Dirk Kuijt plaatste zich met zijn club Fenerbahce voor de volgende ronde. De Turken klopten Olympique Marseille met 1-0. Bekir Irtegun zorgde met een prachtige omhaal voor de enige goal.

Borussia Mönchengladbach verzekerde zich door de nederlaag van Marseille en de eigen winst op AEL (2-0 dankzij twee doelpunten van de in de 74ste minuut ingevallen Igor de Camargo) ook van een plek bij de laatste 32.

Roel Brouwers zat op de bank en Luuk de Jong is geblesseerd.

Doelman Tim Krul en middenvelder Vurnon Anita drongen met Newcastle United ook door tot de tweede ronde.

Een gelijkspel in eigen huis in groep D tegen Maritimo (1-1) volstond. Het Club Brugge van Ryan Donk, die bij het eerste doelpunt van Girondins Bordeaux in de fout ging, redde het niet in die groep. De Fransen wonnen: 1-2.

Sporting uitgeschakeld

Sporting Portugal gaf zijn belabberde Europese campagne een passend vervolg met de nederlaag bij FC Basel: 0-3.

De Portugezen, bij wie Ricky van Wolfswinkel de enige Nederlander in de basis was, is nu uitgeschakeld. Basel en Videoton bepalen op de slotdag wie er met Genk door mag.

In groep A dacht FC Liverpool vlak voor tijd op rozen te zitten. Namens Young Boys kogelde Zverotic echter nog de 2-2 binnen. De ploegen delen nu plaats twee, maar Liverpool won in Zwitserland.