21-jarige wordt manager topclub Azerbeidzjaan dankzij game

Aangepast op

Een opmerkelijke carrièremove voor de 21-jarige Vugar Huseynzade uit Azerbeidzjan. De student, die onder meer studeerde in Zweden en Amerika, mag zich trainer noemen van FC Baku, een club uit de Azerbeidzjaanse competitie. Niet omdat hij al jarenlang op het veld staat en alle 'ins' en 'outs' van het vak kent, maar omdat hij toevallig erg goed is in de game Football Manager. Dat meldt Yahoo Sport.

Huseynzade was al adviseur bij de club, ook dankzij zijn game-specialiteiten, maar is nu opgeklommen tot manager. En niet van de minste club: FC Baku speelt op het hoogste niveau in de Azerbeidjaanse competitie. De kersverse manager heeft wel iets waar te maken: het team staat nu op de elfde plaats in de competitie waar twaalf teams aan meedoen.

Football Manager is een game dat het 'echte' managen in de voetbalwereld simuleert. Huseynzade speelt het spel al bijna tien jaar en met succes dus. Werd hij eerst nog gevraagd als adviseur, nu trekt hij als manager aan de touwtjes. En daar is hij blij mee, zegt hij tegen Eurosport: "Ik heb altijd al in de voetbalwereld willen werken. Ik speel Football Manager dan ook al sinds 2002."

Jean-Pierre Papin

In de sollicitatieprocedure liet de 21-jarige gamer grote namen achter zich. Zo aasde ook oud-voetballer Jean-Pierre Papin op de baan. De Fransman speelde eerder bij grote clubs als Bayern München en Olympique Marseille en heeft in de 'offline' wereld al eerder teams getraind. Papin werd in 1991 uitgeroepen tot Europees Voetballer van het jaar. Genoeg ervaring op en in het veld zou je zeggen, maar daar dachten ze bij FC Baku anders over. Blijkbaar tellen de uren achter de computer net zo goed mee.

Huseynzade denkt van zijn nieuwe baan ook in het 'echt' een succes te maken: hij wil zelfs dat zijn team zich kwalificeert voor de Europa League. Om dat te bereiken moet hij eerst wel in de top 6 van de competitie terecht komen.

FIFA 2012

Het is niet voor het eerst dat fanatieke gamers solliciteren naar functies die lijken op de spelletjes die ze spelen. Zo was de Schotse club Dumbarton vorige maand op zoek naar een nieuwe trainer voor het team dat in de eerste divisie speelt. De topman van de club was erg verbaasd toen hij de CV's van potentiële kandidaten zag. Zo'n driekwart van de sollicitanten vertelde trots hoe ze hun teams naar onder meer de Champions League geleid zouden hebben. Maar dan wel in het spel FIFA 2012. Uiteindelijk is toen gekozen voor iemand met 'echte' ervaring.

Door: Dorien