NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Morsi geeft zichzelf meer macht

De Egyptische president Morsi heeft zichzelf meer bevoegdheden gegeven. In een decreet heeft hij bepaald dat al zijn besluiten en wetten niet kunnen worden voorgelegd aan een rechter. Dit geldt totdat er een nieuwe grondwet is.

Daarnaast heeft Morsi de belangrijkste openbaar aanklager, Abdel Maguid Mahmoud, ontslagen. Vorige maand besloot Mahmoud om hoge functionarissen van het oude regime van de verdreven president Mubarak niet te vervolgen. Dat leidde tot gewelddadige protesten in Caïro.

Extra bescherming

De president heeft een nieuwe openbaar aanklager benoemd, die deze mensen van het oude regime alsnog moet gaan vervolgen. Ze moeten zich verantwoorden voor de moord op demonstranten tijdens de opstand vorig jaar.

Het opstellen van een nieuwe grondwet is in Egypte een bron van discussies en conflicten tussen gematigde en orthodoxe moslims. Aanhangers van de radicaal-islamitische salafistenbeweging willen dat de sharia in de grondwet wordt opgenomen, terwijl liberalen willen dat de sharia hooguit een kleine rol speelt.

De grondwet wordt geschreven door een 100-koppige commissie, waarin veel Moslimbroeders zitten, die Morsi steunen. Morsi heeft nu besloten dat de commissie extra bescherming krijgt. De commissie kan door niemand worden ontbonden. Ook krijgt de commissie meer tijd om het werk af te ronden.

De Egyptische oppositieleider ElBaradei zegt in een reactie dat president Morsi zich gedraagt als een nieuwe farao en dat hij zichzelf boven de wet stelt. "Een nieuwe slag voor de revolutie", schrijft de Nobelprijswinnaar op Twitter.

STER reclame