Paspop 'kijkt' met winkelend publiek mee

Aangepast op

Winkelend publiek in Italië is zelfs voor de paspoppen niet meer veilig. Een bedrijf biedt daar speciaal ontworpen paspoppen aan met een camera in de ogen. De poppen bestuderen het winkelgedrag van de consument en houden potentiële winkeldieven nauwlettend in de gaten. Omdat ze op ooghoogte staan van het publiek, zien ze meer dan de doorsnee camera's die aan het plafond hangen en gaan ze ook nog eens moeiteloos op in de winkel.

En daar blijft het niet bij. De camera is gekoppeld aan een computer die behalve de beelden registreert, ook nog eens de etniciteit, leeftijd en geslacht van het 'doel' ziet. Privacy-waakhonden opgelet: de beelden worden niet opgeslagen.

EyeSee

Het gaat om de zogenaamde 'EyeSee-poppen' die door het Italiaanse bedrijf Almax gemaakt worden. De eigenaar van het bedrijf zegt tegen persbureau Bloomberg dat het al tientallen poppen heeft verkocht. En niet alleen in Italië: volgens de topman heeft zijn bedrijf de poppen al naar drie Europese landen en naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Geruchten gaan dat ook Nederlandse winkels interesse hebben.

En nut hebben de poppen. Een van de klanten 'zag' via de poppen bijvoorbeeld dat er veel kinderen in zijn winkel rondlopen. Daarom gaat hij nu meer kinderkleding verkopen. Een andere winkelier zag juist dat zijn shop veel Aziatische klanten trekt. Daarom heeft hij nu een Chinese tolk voor de deur gezet om de klanten tegemoet te komen. Mocht je zo'n pop willen aanschaffen, het snufje technologie kost wel wat: zo'n 4000 euro.

Hieronder zie je hoe dat in z'n werk gaat.

Door: Dorien

Door: Dorien