Lek openbare webcams: zelfs je pincode is te zien

Aangepast op

Big Brother is watching you: door heel Nederland hangen webcams op openbare plekken, bijvoorbeeld op stationspleinen en bouwprojecten. Via een livestream op sites kunnen bezoekers meekijken naar het leven op straat...en misschien ook wel naar je pincode.

In de slaapkamer

Het maandblad PC Active ontdekte namelijk dat de webcams van het bedrijf webcam.nl zelf te besturen zijn. Daarvoor is slechts een wijziging in het internetadres nodig. Daardoor kan iedereen inzoomen op plekken die normaal niet zichtbaar zouden moeten zijn, zoals je slaapkamer en het toetsenbord van een pinautomaat. Voor de duidelijkheid: dit gaat niet om camera's van de overheid.

In een reactie stelt webcam.nl dat er geen probleem is, omdat de privacy niet geschonden wordt: "De camera's nemen geen beelden op. Er zijn geen opnames die terug gekeken kunnen worden op de seconde nauwkeurig. De beelden zijn live en dat is het."

Opslaan beelden

Maar iedereen kan natuurlijk wel zelf beeldmateriaal van de livestream opslaan. Volgens PC Active is het dus maar de vraag of de privacy van burgers wel voldoende wordt gewaarborgd. De Provincie Gelderland heeft laten weten extra maatregelen te nemen om de privacy te beschermen.

Op deze beelden toont PC Active hoe je op afstand de camera's kan besturen: