NOS NieuwsAangepast

Rutte houdt 'pistool op zak' bij EU

Premier Rutte vindt het onverstandig om bij de besprekingen over de Europese meerjarenbegroting meteen hoog van de toren te blazen. Het Britse dreigement met een veto vergelijkt hij met het op tafel leggen van een geladen pistool.

Rutte zegt dat hij bij onderhandelingen altijd een pistool op zak heeft. Wel vindt hij dat je het geladen pistool altijd in de zak moet houden. "Als je het op tafel legt, dan zet je de onderhandelingen onder zo'n druk dat er ook niets meer uit komt."

Taaie onderhandelingen

De besprekingen gaan over de begroting over de jaren 2014-2020. Alle regeringsleiders verwachten taaie onderhandelingen. In Brussel wordt er rekening mee gehouden dat de top zaterdag zonder resultaat eindigt en dat het overleg volgend jaar wordt voorgezet.

Tegenover elkaar staan de lidstaten die minder of juist meer aan Europa willen uitgeven. De Britse premier Cameron wil dat er wordt gesnoeid in de begroting, net als premier Rutte. De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn voorstander van een verhoging van het budget.

Duizend miljard

De begroting heeft een omvang van ruim duizend miljard euro. Behalve over het totaalbedrag is er ook onenigheid over de bestemming van de gelden. Zo is Frankrijk traditioneel voorstander van landbouwsubsidies en willen de armere landen dat er geld blijft gaan naar de ontwikkelingsfondsen voor de regio's.

De top is begonnen met individuele gesprekken van de regeringsleiders met EU-president Van Rompuy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie. Die leggen vanavond een voorstel op tafel waarover onderhandeld gaat worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl