Turk trotseert zee voor Britse liefde

Aangepast op

Om de liefde te winnen van een Britse die hij zeven jaar geleden op Cyprus had gezien, heeft een Turkse man ruim 4000 kilometer gevaren in een klein zeilbootje. In zijn ogen was het de ultieme liefdesverklaring, maar zij moest niets van hem hebben.

Eenmaal aangekomen op zijn bestemming Plymouth in Groot-Brittanniƫ, is hij onmiddellijk gearresteerd en uitgezet.

Stalken

Ramazan Noyan Culum (38), ooit een succesvolle zakenman, ontmoette de blonde Courtney Murray toen ze in 2005 in een restaurant op Cyprus werkte. De Turk kopieerde haar telefoonnummer van de muur van het restaurant en begon haar te stalken.

Volgens Murrays vrienden verscheen de man meerdere keren op haar werk en droeg hij een keer een mes bij zich. Murray zou zo bang zijn geweest dat ze terug verhuisde naar Liverpool. Daar trouwde ze later en kreeg twee kinderen met een andere man.

Toch bleef Culum proberen Murray te vinden. Vorig jaar zag hij haar op Facebook. Ze blokkeerde hem, maar hij startte een blog: 'Hongerstaking voor Courtney Murray'.

Onderkoeld

Vanuit het Turkse Bodrum begon hij aan een zeiltocht van zeven maanden over Europese wateren. Tijdens zijn reis zou Culum in Italiƫ en Spanje opgepakt zijn, omdat hij niet de juiste papieren had. Hij trotseerde de heftige Adriatische en Middellandse Zee en raakte op een gegeven moment onderkoeld.

"Courtney, ik kom", schreef hij op zijn blog in gebroken Engels. "Ik ben nog steeds op het water. Bid voor me." En: "Ik hou te veel van je. De wereld is niet mooi zonder jou. Ik wil niet verder leven zonder jou. Wil je met me trouwen?"

Geen contact

Vrienden en familie van Murray schreven op Culums blog dat hij geen contact met haar moest opnemen. "We bellen meteen de politie. Courtney is getrouwd en gelukkig, alles wat jij doet is jezelf belachelijk maken en Courtney van streek maken."

In Plymouth hield de douane Culum aan. Hij is teruggestuurd naar Turkije.