Duitse economie verzwakt verder

Aangepast op

De Duitse economie koerst af op lagere economische groei en mogelijk zelfs op een krimp. De inkoopmanagersindex bleef in november voor de zevende maand op rij steken op 47,9. Een index onder de 50 duidt op krimp, boven de 50 op groei.

Vorige week kwam de economische groei in Duitsland in het derde kwartaal uit op 0,2 procent groei. De voorbije negen maanden loopt de economische activiteit in de grootste economie van de eurozone terug.

Nulgroei

Ook in Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, wijst de inkoopmanagersindex voor november met 44,6 op een krimpende economie. In Frankrijk werd in het laatste kwartaal een minieme groei van 0,2 procent behaald, na eerder een nulgroei.

De inkoopmanagers staan om zo te zeggen aan de voordeur van een bedrijf en instellingen. Zij kopen grondstoffen, onderdelen en diensten in die nodig zijn voor de productie en uitvoering van toekomstige orders.

Bij de indexmeting wordt aan de managers bijvoorbeeld gevraagd naar de productie, nieuwe orders, exportorders, ingekocht materiaal, inkoopprijs, werkgelegenheid en levertijden.