SP zeer bezorgd over corporaties

Aangepast op

De SP maakt zich grote zorgen over de sociale huurwoningen. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw zal vanaf 2014 geen nieuwe leningen aan de corporaties meer garanderen. Volgens het fonds hebben de corporaties niet genoeg geld meer om rente en aflossingen te betalen.

In het NOS Radio 1 Journaal noemde SP-Kamerlid Jansen de maatregel van het fonds "dodelijk". "Als corporaties geen geld meer kunnen lenen, wordt er geen woning meer gebouwd", zei hij.

Net als het fonds wijt de SP deze ontwikkeling aan het plan van het kabinet om de corporaties een heffing op te leggen die oploopt tot 2 miljard euro in 2017.

Failliet

Eerder deze week zei het Centraal Fonds Volkshuisvesting dat 41 corporaties failliet gaan als de plannen doorgaan. Jansen benadrukte dat velen tegen de voorstellen voor de heffing hebben geprotesteerd, ook al toen het vorige kabinet er voor het eerst mee kwam.

"Eenzesde van het geld van de corporaties komt in de zakken van de minister van Financiƫn; je hoeft geen econoom te zijn om te snappen dat ze dan op de fles gaan", zegt Jansen.