Gazastrook maakt begin met herstel

Aangepast op

In de Gazastrook is begonnen met het herstel van de schade die is aangericht bij de Israëlische bombardementen van de voorbije acht dagen. Het bestand dat gisteravond om 20.00 uur inging werd met vreugdevuur gevierd en ook vandaag is er een zogenoemd overwinningsfeest op Israël.

De wapenstilstand tussen Israël en Hamas houdt voorlopig stand. Israël zegt dat in de eerste uren enkele Palestijnse raketten neerkwamen in Israël, maar dat het leger daar niet op gereageerd heeft.

Gisteren kwamen de partijen overeen dat na een afkoelingsperiode van 24 uur, waarin de wapens moesten zwijgen, verder zou worden onderhandeld om tot een blijvend bestand te komen.

Belangrijke rol voor Morsi

De Egyptische president Morsi, die een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van het bestand, heeft zijn deelname aan een islamitische topconferentie in Pakistan afgezegd.

Morsi blijft in Egypte om betrokken te zijn bij het vervolgoverleg.

Daarin wil Israël de verzekering dat er geen raketbeschietingen meer komen. Hamas verlangt dat de blokkade van de Gazastrook verlicht wordt en dat Israël de liquidatie van Hamasleiders beëindigt.