Zeemansgraf Bin Laden: 'Pakketje is bezorgd'

Aangepast op

Het zeemansgraf van Osama Bin Laden. Vrijwel niemand kende de details, tot nu. Uit e-mails tussen Amerikaanse officieren blijkt dat de meeste opvarenden van het vliegdekschip Carl Vinson niets hebben meegekregen van de plechtigheid.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de e-mails na aandringen van persbureau AP vrijgegeven. Om zeker te weten dat de plechtigheid geheim bleef gebruikte de officieren codetaal. Zo vroeg een bevelhebber van de marine aan de commandant van de vloot of er "nog nieuws over ons pakketje" was. "FedEx heeft het pakketje bezorgd", zei de commandant.

Traditioneel

Daarnaast is de plechtigheid volgens de e-mails verlopen volgens traditioneel islamitisch gebruik. "Het lichaam werd gewassen en in een wit laken gewikkeld. Daarna werd het in een verzwaarde zak gelegd. Een officier las religieuze teksten op, die werden vertaald door iemand die Arabisch sprak. Na deze woorden werd het lichaam op een plank gelegd. Die werd gekanteld, waarna het lichaam in zee gleed."

Persbureau AP vroeg ook om foto- of videobeelden van de gebeurtenis. Het Pentagon wil echter niet zeggen of dat materiaal bestaat, laat staan of ze het willen vrijgeven.

Onduidelijkheid

Osama Bin Laden werd op 1 mei 2011 gedood door een gespecialiseerd team van Amerikaanse Navy Seals. Zijn lichaam werd per helikopter vanuit de Pakistaanse stad Abbottabad naar het vliegdekschip USS Carl Vinson gebracht. Hij heeft een zeemansgraf gekregen omdat de Amerikanen wilden voorkomen dat zijn begraafplaats een bedevaartsoord zou worden.

Over zijn dood bestaat onduidelijkheid. Zo bleek uit een interview met een Navy Seal dat de moord op Bin Laden anders verliep dan in de officiƫle lezing van het Pentagon.

Tien jaar lang maakten de VS jacht op de terroristenleider. Zijn naam is wereldwijd bekend sinds de aanslagen op Amerika op 11 september 2001. Daarbij vielen 3000 doden. De Amerikaanse regering dacht dat Bin Laden zich verborgen hield in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. Daarom vielen ze Afghanistan binnen en verklaarden ze de oorlog aan Al Qaida.

Door: Maarten