'Slim wonen antwoord op crisis'

Aangepast

Nu steeds meer mensen hun huis niet verkocht krijgen, rekenen bedrijven die zich bezighouden met het 'slim' maken van woningen op een groeiende vraag.

Op de Smart Homes-beurs in Eindhoven presenteert de branche de nieuwste snufjes. Zo zijn er systemen waardoor bewoners met hun smartphone of tablet-computer alle apparaten en lampen in huis kunnen bedienen.

Kroonsteentje

Eén van die systemen werkt met een 'slim' kroonsteentje dat voor het stopcontact wordt geplaatst en waarmee apparaten kunnen worden bediend.

"Er zijn al tientallen jaren producten op de markt die een huis intelligent kunnen maken, maar we zien dat er maar heel weinig mensen zijn die het ook echt doen", zegt Erik van Dort van Aizo, het bedrijf achter het kroonsteentje.

Kans

Volgens hem is de vastzittende woningmarkt een extra kans voor producenten zoals hij: "Mensen willen verhuizen, maar kunnen hun huis niet verkopen. Omdat ze moeten blijven zitten waar ze zitten, maken ze hun huidige huis maar wat mooier en luxer."

Ook concurrent Eminent ziet mogelijkheden: "We proberen mensen ervan te overtuigen dat dit soort systemen zichzelf terugverdient", zegt Alef Schippers van het bedrijf. "Je krijgt meer inzicht in je energieverbruik en daardoor ga je minder energie verbruiken."

STER Reclame