NOS NieuwsAangepast

Details over zeemansgraf Bin Laden

De meeste opvarenden van het Amerikaanse vliegdekschip Carl Vinson hebben in 2011 niets meegekregen van de plechtigheid waarbij Osama bin Laden een zeemansgraf kreeg.

Uit e-mailverkeer van Amerikaanse officieren blijkt dat maar een klein aantal stafleden op het vliegdekschip op de hoogte was van de plechtigheid. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de mailwisselingen vrijgegeven nadat het persbureau AP daarop had aangedrongen.

Traditioneel

Uit de communicatie blijkt verder dat de plechtigheid verliep volgens traditioneel islamitisch gebruik.

"Het lichaam werd gewassen en in een wit laken gewikkeld. Daarna werd het in een verzwaarde zak gelegd. Een officier las religieuze teksten op, die werden vertaald door iemand die Arabisch sprak. Na deze woorden werd het lichaam op een plank gelegd. Die werd gekanteld, waarna het lichaam in zee gleed."

FedEx

Terroristenleider Bin Laden werd op 1 mei 2011 in de Pakistaanse stad Abbottabad gedood door Amerikaanse Navy SEALs. Zijn lichaam werd vervolgens per helikopter naar het vliegdekschip USS Carl Vinson gebracht.

De legerleiders gebruikten codetaal om elkaar tijdens de operatie op de hoogte te houden.

"Nog nieuws over ons pakketje?", vroeg een bevelhebber van de marine aan de commandant van de vloot waarin de Vinson meevoer. "FedEx heeft het pakketje bezorgd", antwoordde de commandant, verwijzend naar een bekende Amerikaanse koeriersdienst.

Foto's

AP had ook gevraagd om foto- of videobeelden van het zeemansgraf van Bin Laden, maar het Pentagon wil niet zeggen of er zulk beeldmateriaal bestaat.

Ook over logboekgegevens van de helikopters die voor de missie werden gebruikt, wil het Pentagon niets loslaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl