Gratie voor Cobbler en Gobbler

Aangepast op

President Obama heeft aan de vooravond van Thanksgiving de kalkoenen Cobbler en Gobbler van de dood gered. De twee deden mee aan een online wedstrijd. Internetters mochten via Facebook stemmen welke kalkoen er in aanmerking zou komen voor een presidentieel pardon. Cobbler won de verkiezing, maar Obama besloot ze uiteindelijk allebei gratie te verlenen.

"Het Amerikaanse volk heeft gesproken", zei Obama met een knipoog naar zijn eigen herverkiezing. "Ze zeggen dat het leven gaat over het geven van tweede kansen. Het is november, dus ik kan het daar alleen maar mee eens zijn."

Traditie

Elk jaar schenkt de Nationale Kalkoen Federatie twee dieren voor een feestmaal in het Witte Huis: één voor in de oven en één als reserve. De president liet vlak voor Thanksgiving weten dat de kalkoenen allebei worden gespaard. Cobbler en Gobbler mogen de rest van hun dagen slijten in een veehouderij in Virginia.

Volgens het Witte Huis gaat de traditie terug tot president Lincoln. Diens zoon zou hebben gesmeekt om een presidentieel pardon voor een kalkoen, omdat het dier net zo veel recht had om te leven als ieder ander. Lincoln gaf toe en liet de kalkoen in leven.

Lekker

Overigens hebben niet alle presidenten zich aan de traditie gehouden. Obama zei vorig jaar dat Eisenhower en Johnson hun kalkoen gewoon hebben verorberd.

"Maar dat kun je ze eigenlijk niet kwalijk nemen. Ze zien er ook zo lekker uit."